Engellilerin yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan ÖTV muafiyeti 2025 yılında yapılan düzenlemelerle daha belirgin şartlarla uygulanmaya başlandı. Bu düzenleme hem engelli bireylerin araç alımlarında sağlanan kolaylıkları yeniden şekillendiriyor hem de otomotiv sektöründe yeni bir denge yaratmayı hedefliyor. Özellikle yeni engelli araç alımı ile ilgili yapılan değişiklikler hem alıcılar hem de otomotiv üreticileri için önemli yenilikler içeriyor. Geçmiş yıllara kıyasla önemli değişiklikler yapılan ÖTV muafiyeti yeni yılla birlikte yürürlüğe de girdi.
ÖTV Muafiyetinin Şartları Nasıl Değişti?
2025 yılı itibarıyla engellilerin ÖTV’den muaf olarak satın alabilecekleri araçlar için belirli kriterler getirildi. Daha önce 5 yıl boyunca satılmayan araçlar, artık 10 yıl boyunca satışa çıkarılamayacak. Bu karar, engelli bireylere sağlanan muafiyetlerin farklı amaçlarla kötüye kullanılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, ÖTV’den muaf olarak alınacak araçlarda en az yüzde 40 yerlilik oranı aranacak. Bu şart, yerli üreticilere destek sağlamak amacıyla getirildi ve ithal araçların engelli araç alımı kapsamındaki payını önemli ölçüde sınırlandırmayı hedefliyor. Bu değişikliğin, özellikle 2024 yılında ithal araçların toplam satıştaki oranını yüzde 70’lere çıkarmasının ardından yapıldığı belirtiliyor.
2025 ÖTV Muafiyetli Araç Alımı İçin Limitler
Engelli bireylerin 2025 ÖTV muafiyetli araç alımı kapsamında satın alabilecekleri otomobiller için belirlenen üst limitler de güncellendi. 2024 yılında 1 milyon 591 bin 255 TL olan bu sınır, yeniden değerleme oranıyla birlikte yüzde 43,93 artırılarak 2 milyon 247 bin 114 TL olarak belirlendi. Bu artış, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak, Cumhurbaşkanı’nın bu limiti artırma veya düşürme yetkisi bulunuyor.
Yeni Engelli Araç Alım Şartları 2025
Engelliler için ÖTV muafiyetiyle araç alımında sadece fiyat limiti değil, araçların teknik özellikleri ve üretim kriterleri de göz önünde bulundurulacak. Yeni engelli araç alım şartları motor silindir hacmi, emisyon türü ve araçların yerli katkı oranını içeren yeni düzenlemelerle şekillendirildi. Artık yüzde 20’lik yerlilik oranına sahip olmayan ithal araçlar bu kapsamın dışında kalıyor.
Ayrıca engellilerin yüzde 90 ve üzeri engelli raporu ile araç alması durumunda bu aracı 18 yaş altındaki bireylerin ya da araç kullanamayacak durumdaki engelli bireylerin yakınları da kullanabilecek. Şehit yakınları ise bir defaya mahsus bu muafiyetten yararlanabiliyor.
2025’te Hangi Araçlar ÖTV Muafiyeti Kapsamında?
27 Aralık 2025 itibarıyla Türkiye’de yeni şartları karşılayan araç sayısı 10 model olarak belirlendi. Fiat, Renault, Toyota, Hyundai ve Togg gibi yerli üretime odaklanan markaların modelleri bu listeyi oluşturuyor. Örneğin Fiat Egea Sedan ve Egea Cross yüzde 52-62 yerlilik oranına sahipken, Hyundai i10 yüzde 60-64, Toyota Corolla ise yüzde 45-49 oranında yerli üretim katkısı taşıyor. Ayrıca Togg T10X modeli de yüzde 51 yerlilik oranıyla bu kapsamda yer alıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan “Motorlu Araçlar Yerli Katkı Oranı Beyanları” listesi, araçların yerli üretim oranları hakkında bilgi sağlıyor. Bu liste, engelli bireylerin satın alabilecekleri araçları seçerken daha bilinçli karar vermesine yardımcı oluyor. 2025 yılı itibarıyla bu listeye yeni modellerin eklenmesi ve araç sayısının artırılması bekleniyor.
Yeni ÖTV Düzenlemesinin Hedefi Nedir?
Bu yeni düzenlemelerin temel hedefi engellilerin araç alımındaki kolaylıkları suiistimallerden korurken, Türkiye’nin cari açığını azaltmaya da katkı sağlamak. Yüksek ithalat oranları yerine yerli üretimi teşvik eden bu sistem otomotiv sektöründeki dengeleri yeniden tanımlayacak gibi görünüyor.
Engelli bireyler için araç sahibi olmak günlük hayatta özgürlüklerini artıran bir adım. Engelli araç alımı 2025 yılı itibarıyla getirilen bu düzenlemelerle birlikte hem ekonomik dengeyi sağlamayı hem de gerçekten ihtiyaç sahibi olan bireylerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda engelli bireyler için ÖTV muafiyetli araç satın alımı sürecinin daha şeffaf ve etkili bir hale getirilmesi planlanıyor. Yüzde 40 yerlilik oranı şartı yerli üretimi desteklerken, 10 yıl boyunca satış kısıtlaması gibi tedbirler, bu düzenlemenin sosyal adalet yönünü güçlendiriyor.
Böylece 2025’te uygulanmaya başlanmış ÖTV muafiyeti düzenlemeleri engellilerin ihtiyaçlarını karşılamada yeni bir dönem başlatırken otomotiv sektöründe yerli üretimin önemini de vurguluyor. Bu düzenlemelerin 2025 yılı boyunca sektöre ve bireylere olumlu yansımaları olması bekleniyor.